nuffnang

Tuesday, October 1, 2019

Fish 🐟 & chip 🍟....tekak melayu 😋😋😋😋

Alhamdulillah cuaca dah balik seperti sediakala... rasa nyaman ... sejuk ... kena pula hujan mlm hari kat sini.. bila cuaca sejuk dingin ni ... Mula la perut lapar memanjang...

Fad & husband masak apa yg ada dlm peti ais jer... sebab lapar x leh bawa bincang 😅

Bahan2

Batter (aduanan tepung celup ikan)
.
Ikan cod (fad beli jenis frozen.. nak pki ikan lain boleh)
Tepung gandum 
Tepung jagung
Garam
Lada sulah
Seasoning ayam
Air
Baking powder
Minyak
.
P/s kalau malas cara traditional ni boleh jer pki tepung tempura & bread crump... but rasa dia x smooth mcm yg kami buat

Aturan
.
1. Cuci ikan tu bersih2 & slice mcm nipis2..
2. Campur tepung gandum, tepung jagung, garam, lada sulah, baking powder & air. Pastikan batter ko mcm tepung nk goreng pisang tu.. x cair... x pekat..
3. Ikan yg dh slice tu ko lumur dgn seasoning ayam sket bagi rasa... sebab ikan cod ni tawar heber...
4. Pastu panaskan minyak dlm periuk make sure ikan tu tenggelam.. 
5. Make sure ada extra adunan tepung ya. Sebab 2 kali coating... ikan slice tadi ko celup tepung kering ..Dah sekata tepung kat ikan ...ko celup dlm batter... pastu ko celup balik tepung kering tu... then masak.. masuk sket2... jgn lepaskan ikan tu selagi x terapung dlm minyak... kalau x melekat kat dasar periuk masakkkkkk

rupa ikan cod yg besalute batter 


Kuah black paper style simple
.
Brown sauce serbuk (ada jual kat pasar raya)
Bawang putih (lagi banyak lagi best !!)
Garam
Susu
Lada hitam tumbuk kasar/ halus (ikot citarasa)
Minyak
Air
P/s bawang, carrot utk rasa kemanisan (terpulang)

Aturan
1. Bawang putih yg dh basuh bersih dicincang halus
2. Panaskan minyak ... goreng bawang putih sampai jadi perang... api sederhana .. pastu masuk serbuk brown sauce yg ditambah air sekali... agak kuah cair or pekat terpulang... 
3. Masuk bawang besar  (potong 4) & carot merah ... sentiasa kacau sampai carot lembut... dh masak keluarkan letak asing... ko just nk jus dia shj
4. Masuk lada hitam ikot tahap kepedasan...
5. Masuk garam...
6. Letak susu kalau nk mkn Hari tu ... kalau banyak masuk dlm bekas Simpan frozen ... Nanti boleh mkn Hari lain...masuk susu full cream sket bagi rasa lemak2..... warna dia bertukar ke coklat cair...


Black paper sauce yg telah diletak susu



Hiasan
.
Slice lemon
tomato
kentang goreng
sayur coslow
salad

p/s ikot apa yg di sukai... selera masing2...


Sekarang dh sedia utk Di makan...selamat menjamu selera.... ulang 5x pun xper... 😋😋😋😋




tadaaaaa .... 😋😋😋😋


No comments:

Post a Comment

REVIEW : Organic skin care by Natugee